LAS


2010 májusában egy kis, hat fős csapat sok lelkesedéssel és még több tapasztalattal elkezdte építeni az első kényszerpálya vezérlésű, kompakt szerelőgépet az egykori, korbi autókereskedésben. A bátorságuk elnyerte jutalmát és a rendelések száma kitartóan növekedett. Így a gyártott gépek száma 2 év alatt hatról 22-re, 5 év után pedig 44-re növekedett, csapatunk pedig meghaladta a 70 főt. A vevőkör folyamatosan nőtt és különböző iparágak vállalataiból áll, ezért a cég kevésbé érzékeny a konjunkturális ingadozásokra.

Korábban a kompakt szerelő gépek tervezése, szabványosítása és gyártása volt a súlypont, ma pedig komplex szerelő és ellenőrző gépek valamint nagy teljesítményű, 1000 db/perc kapacitású, folyamatos üzemű szerelő gépek készülnek. Az alapgépek folyamatos fejlesztése mellett megtörtént a vezérléstechnika egységesítése is. Emellett felépült az önálló adagolás technikai ágazat. Ez gyártja a gépekhez szükséges adagolás technikát és szállít adagolás technikai elemeket vagy komplett adagoló berendezéseket, melyeket a vevők integrálnak a gépeikbe.

A folyamatos növekedés oda vezetett, hogy az elején még nagyvonalú helységek gyorsan megteltek és elérték a határokat. Ezért 2014-ben egy meglévő, épületet vásároltak Lorch-Weitmars-ban, melyet modernizáltak és hozzá igazítottak az igényeikhez. 2015-ben költöztek és így a háromszorosára növelték a használt területet.

Nemcsak a térbeli helyzet változott, hanem a gyártási mélység is nőtt. Korábban vásárolt alkatrészek jelenleg saját gyártásban készülnek. Ehhez új osztályokat hoztak létre.

Az Eccard cég 2017 végi átvételével jelentősen kiépült az adagolás technikai terület. Most már a saját kör- és lineáris rezgők és vibrációs bunkerek hajtásait is gyártják. A hajtásokat nem csak a saját adagoló rendszereikben használják, hanem nagy mennyiségben szállítják olyan vevőknek, akik maguk integrálják ezeket a saját válogató és adagoló berendezéseikbe.

2019 a LAS átvette a Lackner céget Schwäbisch Gmünd-ben. Így már sok forgácsolt alkatrészt is maguk gyártanak. Ezen kívül új üzletágként megvalósult az egyedi applikációk gyártása.